Norske bröder drog österut 

Än en gång har Den Gyllene Cirkeln haft besök av norska vänbröder. De fick uppleva både seminarium och stadsvandring till ”gamla kollegors”  arbetsplats, domkyrkan.

De norska vänbröderna framför en av Linköpings mest mureriska byggnader, Linköpings domkyrka, fylld med gamla tiders stenmästares tecken.Foto: Jerry Prytz.
De norska vänbröderna från Sandefjord och S:t Andreaslogen Vestfold framför en av Linköpings mest mureriska byggnader, Linköpings domkyrka, fylld med gamla tiders stenmästares tecken.Foto: Johan Sowa.

Sedan många år har DGC en norsk vänloge i Sandefjord och det var St Andreaslogen Vestfold och dess nyligen installerade ordförande mästare Jens Christian Mikkelsen som tillsammans med förutvarande ordförande mästaren Torbjörn Hestnes ledde 18 stycken bröder hit till Linköping och vårt vackra frimurarhus helgen den 20 till 22 april i nådens år 2018.  

När väl de norska bröderna var på plats bjöds man på ledigt samkväm över en pytt och med tillhörande ölprovning av Centralbryggeriets ägare Victor Hansen. Ett mycket uppskattat inslag av både våra egna bröder såväl som de tillresta.  

Lördagen inleddes som brukligt med frukost och därefter en uppskattad stadsvandring ledd av den kunnige brodern Thomas Malm som på ett lättsamt och initierat sätt berättade om Linköping, dess innevånare och historia. Därefter åt man sopplunch hos Stadsmissionen för att sedan få någon timmes rast och vila eller för den som ville, egna aktiviteter.  

Klockan 14.30 inbjöd Seminariegruppen Andreasbröderna till ett seminarium under ledning av den alltid lika fängslande Södertäljebrodern Alexander Kieding som berättade om grad IV-V. Ett seminarium som ställde saker på sin spets och lärde oss om ursprunget till denna både vackra och stämningsfulla grad.  

Efter broder Kiedings omfattande undervisning blev det dags att omsätta teori i praktik då det bjöds in till loge i just IV-V graden. Jag tror många var lite extra uppmärksamma efter att ha undervisats av Broder Kielding.  

Efter loge var det som brukligt brödramåltid med allt vad det innebär av umgänge och förbrödring.  

 Text och foto: Jerry Prütz