St: Jacob inbjuder till en resa i frimurarvärlden

Hur gör jag om jag, efter min III:a, vill besöka en frimurarloge utanför Sverige?
Hur får jag kontakt med en utländsk loge och får jag besöka den? Och hur ser utländskt frimureri ut?
De frågorna får sitt svar på S:t Jacobs Bok och diskussionskafé måndagen 9 april 18.00 i Frimurarlogen i Linköping dit bröder av alla grader är välkommna.
Under de senaste åren har ett flertal Linköpingsbröder genomfört besök i loger utanför Sverige. Logerna i Linköping har sedan tidigare vänutbyten med danska och norska loger. Även storlogen i Helsingfors har fått besök.

Tänk att få resa ut i frimurarvärlden och t. ex träffa bröderna i världens äldsta lioge Mother Kilwinning No 0.
Tänk att få resa ut i frimurarvärlden och t. ex träffa bröderna i världens äldsta loge Mother Kilwinning No 0.

Världens äldsta loge, den skotska ”Mother Kilwinning No 0”,  besöktes av bröder från Linköping redan 2014 vilka fick delta i en loge i grad 3 under ledning av den dåvarande ordförande mästaren, numera ” Past Master”, Iain Doolie.
Logerna i Linköping hade sedan glädjen att få ta emot en delegation från Kilwinning med Iain Doolie i spetsen men även från Tarbolton S:t James No 135, den loge där den skotske poeten Robert Burns blev medlem 1781.

Förra året var det dags för en ny skotsk resa där bröderna fick delta i en loge i Tarbolton(Kilwinning)  S:t James 135 och logen Neptune (Kilwinning ) Saltcoast No 442 i Irvine samt bese logen Kilwinning No 0.
Då sonderades också möjligheterna för en ny resa till Skottland och sannolikt en av världens äldsta logelokaler.
Förra året besökte undertecknad Namibia och gick på loge där. Det krävdes en hel del förberedelser för det är inte bara att åka hur som helst.
Lagom till den engelska storlogens 300-årsdag  2017, hade också Tristan Bourlards film Terra Masonica premiär. Den skildrar frimureri i hela världen och besöker bl a Kilwinning No 0. Filmen är dock på engelska.

Terra Masocica består av två timslånga delar,på engelska, och skildrar all världens frimureri.
Terra Masocica består av två timslånga delar,på engelska, och skildrar all världens frimureri.

Starttiden är redan 18.oo med tanke på Terra Masonicas längd. Vi kommer att börja med att visa filmens första timslånga del på Bok och Diskussionskaféet och därefter, under fikat, med stöd av material från Ordens utrikesavdelning informera och berätta om de praktiska detaljerna för bröder av alla grader.
Vi hälsar i synnerhet nya bröder välkomma för att de skall kunna se vilka fantastiska möjligheter man har att se annat frimureri när man fått sin trea.
Vi avslutar, för de som så önskar, med att visa filmens andra del som tar cirka en timme.
De som vill ha lättöl/dricka och en smörgås måste beställa det senast torsdagen 5 april genom att anteckna sig på listan, anslagen i frimurarhuset, eller till sekreteraren på j@frimurarorden.se. Kostnad 30 kronor.

Text och foto: Håkan Wasén