Sex frimurarloger i veckan i Saxon Hall!

I oktober besökte jag åter  Saxon Hall i Southend-On-Sea, Essex, England.
Här har inte mindre än 49 loger sina sammankomster vilket betyder att det är minst en sammankomst varje dag då det är säsong,  bortsett från söndagar.

Göran Alsegård i kretsen av bröderna i logen Sir Francis Drake i logelokalen Saxon Hall.
Göran Alsegård i kretsen av bröderna i logen Sir Francis Drake i logelokalen Saxon Hall.

Jag besökte nu logen Sir Francis Drake arbetande i vårt motsvarande Johannesfrimureri. (The Craft)

Denna gång blev det en logesammankomst med installation av OM eller som det heter i England  ”Worshipful Master”. Detta sker årligen och av de 30 medlemmar som var där var ett 20 -tal Past Masters.
Själva installationsritualen  skedde i grad III  men alla bröder  fick vara med i inledningen och fick lämna lokalen varefter graderna öppnades. De fick sedan återkomma i slutet av sammankomsten.

Även om jag inte förstår  all ritualengelska så kan jag konstatera att mycket naturligtvis är likt i de stora dragen medan tecken och liknande är annorlunda eller  förekommer på andra ställen och i andra grader än i Sverige.

Installationen sköttes helt av de egna ämbetsmännen. En ”Grand Officer” (högsta rådet) var vissserligen där men som gäst utan officiellt uppdrag.

I de trevliga brödramåltiderna i England  förekommer en del obligatoriska inslag såsom skålar för allt,  från drottningen till alla höga frimurare, lokala ämbetsmän och för gäster t.ex från Sverige.

Jag blev  mycket väl mottagen. Förutom att  det är ett trevligt besök, får man också en del tankar om hur våra ritualfäder har tänkt när de har utvecklat och fördjupat ritualerna hos oss.

Text och foto:  Göran Alsegård