Heliosbröder med fruar reste till Oslo.

Heliosbröder med damer samt några Veritasdito, företog i helgen 21-22 oktober en minnesvärd resa till vårt grannland i väster med besök i Den Norske Frimurerordens stamhus i Oslo. 

Dags för avfärd mot Oslo för Heliosherrarna med damer.
Dags för avfärd mot Oslo för Heliosherrarna med damer.

Färden startade i Värnamo i arla morgonstund där tre Veritasbröder och fruar äntrade bussen, som därifrån körde via Smålandsstenar Anderstorp och Gislaved, insamlandes Heliosbröder och fruar ,inalles 30 st. Färden gick vidare mot väster, via Göteborg och Uddevalla där ytterligare ett par anslöt och till Håby motell där efterlängtat förmiddagsfika intogs. 

Stärkta av detta gick resan vidare mot gränsen Svinesund och Oslo. En avstängd tunnel före Oslo försenade resan ca en timme, men med lite quizfrågor att besvara, och en och annan historia samt glada resenärer gick resan smärtfritt.  

Harald Sundin förutvarande ordförande visade besökarna runt i det pampiga stamhuset i Oslo.
Harald Sundin förutvarande ordförande mästare visade besökarna runt i det pampiga stamhuset i Oslo.

Vi anlände till norska frimurarnas stamhus, en pampig byggnad som visade sig innehålla också restaurangen Christiania, ett levande museum. Där intogs en efterlängtad lunch i en miljö av gamla bruksföremål av alla de slag, ett slags diversehandel med inrymt apotek, skomakeri, speceriaffär mm. Allt välputsat och inglasat men också varor på öppna hyllor samt hängande i taket. 

Stamhuset innehöll även restaurangen Christiania med musel inredning på både väggar och tak.
Stamhuset innehöll även restaurangen Christiania med musel inredning på både väggar och tak.

Stärkta av den goda lunchen gick vi ut och rundade byggnaden, som ligger granne med Stortinget, i centrum av Oslo.

Dörren till stamhuset öppnades och där innanför mötte oss förutvarande ordförande mästaren Harald Sundin.

Han visade på ett välkomnande och mycket trevligt och humoristiskt sätt oss runt och berättade om huset och dess lokaler. Första information om lokalerna fick vi i entrélokalen. Sedan gick vi vidare till ytterrummet vid kapitelsalen, en vacker sal med många porträtt av tidigare ordförande mästare, bl. a  vår ciceron. 

Till husets historia hör också att det under ockupationen beslagtog nazisterna vilka gjorde den till kontor mm för sina behov.
En del konst och annat frimurarmaterial hann skaffas undan och gömmas, men mycket blev förstört, bl.a. golvet i matsalen och vissa konstverk. Det mesta kunde återställas.
Kuriöst nog hade delar av inredning och annat  sparats av nazisterna och senare återfunnits i oskadat skick,

Nazisternas  hade  tänkt att  göra ett frimurarmuseum. En mycket märklig tanke, då nazistena helt förbjöd frimurarverksamhet och även avrättade frimurare.   

Den fantastiska inredningen imponerade på alla.
Den fantastiska inredningen imponerade på alla.

Husrundturen gick därefter till  den fantastiska matsalen, i vitt och guld, med ett otroligt vackert golv i parkett av sydeuropeiskt trä. Likaså takkronor och förgyllda vägglampetter  med vackert handblåsta glaskupor. Salen används vid alla frimureriska kapitelmåltider, Även stortinget och  Oslo stad använder salen för finare middagar eftersom det inte finns en vackrare och lika stor lokal i staden.

I johannesgradslogen fick alla tillträde och den var smyckad med målning i egyptisk stil, mycket vackra målningar av olika slag. Några kunde i kraft av graden också bese logelokalerna för kapitlet och andreasgraderna, även dessa mycket praktfulla.

Vår ordförande mästare P-O Fryelegård tackade för visningen och möjligheten vi fått, att se lokalerna, med en gåva till Harald Sundin, som önskade oss mycket välkomna tillbaka för logebesök innan han rusade vidare för andra uppgifter inför ett 175-årsjubileum samma kväll för Frimurarna i Norge.    

Bussen tog oss vidare till Hotel Thon Opera, för incheckning och en kort vila före den gemensamma middagen som vi avåt på närliggande Restaurang Bella Bambina.

En italiensk restaurang med  härlig ”frutti di mare”- tallrik och en ljuvlig tiramisu, samt lämpliga drycker allt efter smak.
En lång dag som avslutades med hemgång till hotellet . Några av oss hade stämt träff med John Blund direkt medan andra höll ut i barregionen ytterligare nån timme. 

Söndagmorgon i Oslo, ösregn och föga utflyktsvänligt, men utcheckning och uppsittning i bussen skedde trots vädret. Vår guide Kristine Lindberg, svenska boende i Oslo sen länge och därtill gift med en frimurare, föreslog en stadsrundtur utan promenad i Vigelandsparken, vilka många hoppats på.

Vädersituationen var dock inte lämplig för detta. Stadsrundturen skedde därför i Oslos centrala delar där vi såg nya operahuset och det blivande Munch-muséet, och flera andra pågående byggen i centrum

"Holmenkollen"!
”Holmenkollen”!

Turen fortsatte till hamnregionerna, där Akker-brygge tidigare varit centrum men tappat lite status, och vidare till gamla varvsområdet som nu är mest ”inne” med butiker och restauranger. Bussen fortsatte sedan upp till Holmenkollen där vi kunde se hoppbacken med nyinrättad linbana för den modige som vill uppleva luftfärden men utan skidor!

Trots regnet klev några av bussen  för att fotografera anläggningen. Så for vi ned till området Bygdöya där bl.a. Fram-  och Kontiki- museerna finns . Guiden berättade ingående om Nansen och Heyerdahl och deras resor och äventyr. 

Fredsprissalen i Olsos rådhus med dess väggmålningar imponerade också.
Fredsprissalen i Olsos rådhus med dess väggmålningar imponerade också.

Åter i centrum stoppade vi vid Oslo rådhus där vi fick gå in och se den stora vackra sal där Nobels fredspris delas ut varje år . Guiden berättade om alla detaljer och alla väggmålningar av modern karaktär med beskrivningar av tiden efter freden 1945 och även från krigets dagar vilka i bildform beskrivs mycket talande på dessa väggar. Vi fick även se flera andra rum som alla hade väggmålningar av berättande slag från efterkrigstiden.    

Vi tog farväl av guiden Kristine och av Oslo och påbörjade hemfärden med stopp i Strömstad för intag av en god lunch på västkustskt manér med en mycket god kokt torsk och likaledes delikat efterrätt.

Mätta och glada for vi vidare och hemfärden gick helt enligt planerna utan försening och nöjda frimurarresenärer framförde genom förre ordförande mästaren Sven Modig ett stort tack till ordförande mästare P-O Fryelegård och förre ordförande mästaren Rolf Svensson som arrangerat den innehållsrika och fantastiskt trevliga resan. 

Text och foto: Sven Nilsson