Den Gyllene Gripen höll logeråd i Oslo

Varför inte kombinera arbetet i logerådet med ett besök hos en grannlandsloge? De tankarna hos Den Gyllene Gripen bar frukt i form av ett besök i Oslo.

Efter ett par terminers arbete i logerådet tyckte vi att det fanns behov av lite fördjupning i arbetet. Vi var snart ense om att vi behövde lite mer tid än de normala kvällstimmarna och efter diverse diskussioner landade vi i att en helg i kombination med besök hos någon loge skulle fylla våra behov.
Vi konstaterade att S:t Andreaslogen Akershus i stamhuset i Oslo hade loge på måndagar så en tripp dit skulle fylla våra behov. Sagt och gjort; Vi bokade tåg den 3 september med hemresa den 5.
Kontakt togs med S:t Andreaslogen Akershus och broder OM Öivind Eriksen hälsade via sin 1.e DM Harald Schee att vi var varmt välkomna.

Den 3 september kl 10 samlades rådet på stationen i Linköping, regionaltåget till Katrineholm och äntrade Oslotåget och tog oss in i den hörna som vi lyckats få ihop för några timmars arbete. Det var väldigt skönt att få en så lång stund tillsammans att hinna fördjupa sig i diverse frågor som vi annars inte riktigt hunnit.

bty

Vid 16-tiden var vi framme i Oslo och ägnade sedan tiden fram till måndag eftermiddag åt att se oss omkring i city (helt nytt för någon), besöka” Hjemmefrontens museum” på Akershus, äta gott vid havet och få lite god dryck på Rådhustorget.

Efter ombyte till lite mer frimurerisk klädsel anlände vi till Stamhuset vid halv tre där ”Delegert Mestere” Tore Fongen och DM Harald Schee mötte oss. Vi fick en mycket trevlig och värdefull guidning i huset och denna avslutades med lite smörrebröd och öl/kaffe så vi inte skulle svälta innan brödramåltiden. I samband med denna anslöt även OM, broder Öivind Eriksen.
Efter denna förtäring var det så småningom dags för loge och det är som vanligt väldigt spännande och förväntansfullt att se vad vi gör lika/olika. Det var diverse små skillnader men en väldigt fin loge vi fick övervara.

Vid brödramåltiden var det ganska gott om bröder som deltog. Det kan ha berott på att detta var terminens första loge efter ett långt sommaruppehåll. OM höll ett väldigt trevligt tal till oss från GG och vi fick några små gåvor att ta med hem till Linköping. Jag besvarade gesten med att framföra vårt varma tack till alla som gjort sitt för att vi skulle känna oss välkomna och överlämnade vår ljuslykta som gåva till logen.
Tisdagen ägnades åt hemresa och vi var väldigt nöjda med denna investering i framför allt tid för logeråd och för varandra.

Torbjörn Boström
OM GG