Vårutflykt till Harstena med Det Gamla Gardet

Harstena väst fem mot eftermiddagen vridande mot nordväst och avtagande till cirka tre god sikt. Så var de metrologiska förutsättningarna för vårens utflykt till Harstena 31 maj.
Som traditionen bjuder hade vi även inbjudit våra damer att följa med på färden.  Vi var ca 40 förväntansfulla resenärer som steg på bussen i Linköping. Sten Ekenby körde oss med säker hand på de allt smalare vägarna ut mot kusten. Vi kunde alla konstatera att vi färdades genom ”vårt granna östergyllen som som stod i sommarfager prakt och skördarna de gyllene började bölja”. Väl framme i Tyrislöt gick vi ombord på båten Ida avKallsö.
”Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nå´n sätter fart”  står det i Idas sommarvisa. Skepparn gjorde ett bra försök och kom nästa upp i tio knop.
Vi gick östvart i den förliga vinden och efter en knapp timma blev vi landsatta på ön Harstena. Restaurangen hade inte öppnat för säsongen så vi fick göra en vandring genom blåbärsriset till en före detta  militärbarack som låg där väl maskerad mellan bergen.  Vi serverades där en förträfflig lunch. Mycket av råvarorna var närproducerade. Snittarna var av bästa snitt.  Ärtsoppan serveras endast på torsdagar, så vi fick smaka på en riktig soppa som de hade kokat ihop på ramslök, nässlor m.m. från ön.

Harstenabesökarna från Det Gamla Gardet fick veta det mesta om öns historia.Foto: Anders Eklund
Harstenabesökarna från Det Gamla Gardet fick veta det mesta om öns historia.Foto: Anders Eklund

Huvudrätten var varmrökt lax som hade rökts på ön. Tydligen var maten alla till lags, inget lämnas kvar.  Vi blev sedan guidade runt ön av sakkunniga guider.  Vi fick veta det mesta om öns historia  den minskade befolkning, den nedlagda skolan och den indragna poststationen. Öns hembageri var inte öppet, så det blev inga andra bullar än de som vi hade hemma. Vädret under hemresan blev klart bättre än prognosen, solsken och ljumma vindar.
Vi skarvar inte om vi såg 100 ålakråkor. De hade tydligen återigen vaknat upp till en helsvart dag i livet och hamnat i bakvattnet i lä av någon vitmenad kobbe. De flesta måsarna ”höll truten” så vi njöt av dunket från  vår fiskebåt på väg mot fastare mark. Tydligen hade nå´n satt fart på sommaren. En förnimmelse av att ”solvärmen dallrar kring holmar och skär sommarn är här! ”   Men…”sommaren är kort,det mesta regnar bort”  ” och regnet det bara öser ner och jag så blöt om både skor och fötter”  Vi hann bara sätta oss ner i bussen innan regnet smattrade på busstaket.
Ingen blev sur
, det var idel glada miner i bussen. Stort tack till Johan Lagerquist som höll god ordning i leden och och rodde hela arrangemanget i land, ingen blev akterseglad.

Text: Yngve Jansson

Foto: Anders Eklund