Tidig resa till ljusa och fina grad IX

Lördagen 22 april var det dags för mig att få en ny intressant grad och så här blev min resa till grad IX.

Klockan 04,45 ringde klockan, gryningsljuset hade ännu inte vunnit över nattens mörker, benen över sängkanten och på stapplande steg mot badrummet för att göra mig i ordning inför morgonens bilresa till ÖPL i Linköping och mottaga grad IX!

Blivande recipienderna från Helios fr. h Sven Nilsson och Jörgen Alvén fick sällskap av tiondegradaren Boris Nilsson på den tidiga resan mot Linköping.Foto:Ulf Gustafsson.
Blivande recipienterna från Helios fr. h Sven Nilsson och Jesper Alvén fick sällskap av tiondegradaren Boris Nilsson t.v på den tidiga resan mot Linköping.Foto:Ulf Gustafsson.

Redan i december månad 2016 erhöll jag kallelse till reception av Provinsialmästare Peter Granstam och med fetstil stod det att jag ”… ska ha infunnit dig i logehuset och blivit avprickad SENAST kl 09.00!” så det var nog säkrast att åka i god tid för att inte komma för sent!

Uppe med tuppen
Klockan 05,40 ( 5 minuter före avtalad tid) knackade broder Sven Nilsson på min dörr – pigg och glad – han fick hjälpa mig med att få hängslena på plats! Redo för avfärd ,först till Gislaved och hämtning av broder Jesper Alvén, som vandrade på trottoaren fram och tillbaka utanför sitt hus och lyste upp då han fick syn på de något försenade bröderna! Vidare mot nästa mötesplats, Bilprovningen, där min fadder Boris Nilsson stod redo för att köra oss till Linköping.

Spänd förväntan i bilen
Då vårens värme ännu inte tagit fart ordentligt, var vägbanan näst intill isig, denna tid på morgonen, men resan fortsked allt under att ” solen gick upp i öster” – var det någon symbolik över denna situation ? Vi bröder, som skulle erhålla grad IX, samtalade i bilen om vad vi skulle kunna förvänta oss av dagen! Vi fick samtidigt grad VIII för ca. 2,5 år sedan och med denna upplevelsen i våra minnen, hade vi rätt stora förväntningar på dagen! Allt under att vår ledsagare , Boris Nilsson som har grad X, satt vid ratten och myste utan att säga något!

Framme i god tid
Väl framme hos ÖPL i Linköping öppnades porten av broder Johan Adell , som hälsades oss välkomna! Vi blev avprickade (i god tid innan kl 09.00) och fick ta plats i ett rum i avvaktan på att alla recipierande bröder hade anlänt – det verkade som om de bröder som haft längst att åka, kom först på plats!

Kaffesugen
En kopp kaffe hade varit underbart att få, men blev inget med det –utan receptionen tog sin början, strax efter kl 09.00!

Vid 11-tiden under en paus i förberedelserna fick Heliosbröderna dock sitt efterlängtade kaffe.Foto:Ulf Gustafsson.
Vid 11-tiden under en paus i förberedelserna fick Heliosbröderna dock sitt efterlängtade kaffe.Foto:Ulf Gustafsson.

Men i en paus i förberedelserna fick vi  dock kaffe före receptionen.

Nu träder dock sekretessen in och jag kan inte berätta så mycket mera om mina upplevelser av denna ljusa och fina grad IX – den måste upplevas!

Sex Heliosbröder fick graden
Efter gradgivningen, som i sin helhet var klar, vid kl. 15 samlades alla närvarande, ca 100 bröder, till en gemensam brödramåltid i matsalen.

Från Helios var det 6 bröder som hade tagit sig till Linköping för att närvara då Helios bröderna, Jesper Alvén, Pär Andersson, Ulf Gustafsson och Sven Nilsson, erhöll grad IX.

Glada miner på Heliosbröderna,både recipender och påhejare, efter en efterlängtad och fin reception. Fr.v Jesper Alvén,Gunnar Sigvardsson,Boris Nilsson,Kent Håkansson,Per-Olof Fryelgård,Pär Andersson,Anders Jonsson,Sven Nilsson Björn Rafton och Ulf Gustafsson.
Glada miner på Heliosbröderna,både recipienter och påhejare, efter en efterlängtad och fin reception. Fr.v Jesper Alvén,Gunnar Sigvardsson,Boris Nilsson,Kent Håkansson,Per-Olof Fryelegård,Pär Andersson,Anders Jonsson,Sven Nilsson Björn Rafton och Ulf Gustafsson.

Trötta men glada
Bilresan hem skedde, utan broder Sven Nilsson, som stannade över till söndagen, för att närvara vid den dagens reception i grad IX – det var nog ett bra beslut, då det är svårt att ta till sig allt i graden då man själv erhåller den! Vi var åter hemma vid 20 tiden, trötta och glada efter en lång dag med många upplevelser och ”solen gick ner i väster” !

Text och foto: Ulf Gustafsson.