Skottlandsresa till anrika loger i september!

Det blir en resa till Skottland i höst ! Intresserade bröder i lägst grad III är välkomna till två historiskt mycket intressanta loger i slutet av september.

Tisdagen 26 september är vi välkomna till loge i grad III i världens äldsta frimurarloge No.O i Kilwinning. Foto:Håkan Wasén

Fredagen 22 september är det loge i grad II i den loge där Robert Burns var deputerad ordförande mästare, ”S:t James Tarbolton No 135″.

Efterföljande tisdag, 26 september, är det en loge i grad III hos världens äldsta frimurarloge   med anor från 1100-talet,”Lodge Mother Kilwinning No.0.”

Några bröder från Linköping  gjorde  våren 2014 ett besök i Kilwinning där vi fick ett mycket varmt mottagande av bland andra Iain Doole, dåvarande ordförande mästare i logen.

Gavin Barrie visade vid vårt besäk 2014 Linköpingsbrodern Lars Sandström S:t James Tarboltons  OM-stol som nötts av många ordföranden inklusive Robert Burns.Foto.Håkan Wasén

Vi besökte även S:t James 135 i Tarbolton. Där stod bland andra Gavin Barrie och Sam Duffy för ett varmt mottagande.

Vänbesök från Skotland
Vårt besök resulterade i att logerna i Linköping förra hösten gästades av flera bröder från de skotska logerna bland Iain Doole, Gavin Barrie och Sam Duffy.

Nu vill vi fortsätta med utbytet med de nämnda logerna, något som våra skotska bröder ställt sig mycket positiva till.

Vi har bildat en liten arbetsgrupp bestående av följande Linköpingbröder, vilka deltog i den förra skottlandsresan, Jörgen Moldvik, Patrik Larsson. Lars Wittheden och undertecknad Håkan Wasén.

Samordningsresa
Vårt mål  är inte att anordna resan utan att i möjligaste mån samordna ett besök i slutet av september, då det är möjligt för den som önskar, att besöka endera eller båda logerna.

På resan finns chansen att se Robert Burns genombrottsverk i original "Poems chiefly in the scottish dialect från 1786. Foto:Håkan Wasén
I Irvine och Alloway finns möjligheten att se Robert Burns genombrottsverk i original ”Poems chiefly in the scottish dialect från 1786. Foto:Håkan Wasén

Våra skotska bröder har lovat ett intressant besöksprogram för oss. På bara några mils avstånd finns bl. a en av världens äldsta och mest känd Burnsklubbar, den i staden Irvine. Överallt i de trakter vi rör oss finns minnen efter Robert Burns. Dessutom är vi i Ayrshire, en av golfens högborgar med bland annat golfbanan i Troon.

Magnifikt Burns-museum
Ett annat stort besöksmål är det moderna och magnifika  Robert Burnsmuseet som ligger bara ett stenkast från hans födelsehus i Alloway. Där finns också spökkyrkogården och den berömda bron över floden Doon  kända från Burns poem Tam O´Shanter.

De enklaste sättet att ta sig till logerna är att flyga från Linköping via Amsterdam till Glasgow och att där hyra bil eller att åka pendeltåg till staden Irvine, vilket tar cirka en halvtimme. Från Irvine kan man åka buss eller köra bil till Kilwinning, Alloway och Tarbolton på cirka en timme.

Vi skall försöka samordna boendet så att vi också får tillfälle att umgås..

Skaffa frimurarpass!
Resenärerna får dock ordna sin resa på egen hand. Vi kommer att ge information från våra skotska bröder om boendemöjligheter. Det kommer dock att stå var och en fritt att arrangera resa och boende efter eget tycke och smak.

Det formella kravet för deltagande är lägst grad III för att kunna få det frimurarpass som krävs för besökande i en skotsk loge. Har man pass men bytt grad måste det förnyas. Annars gäller det i fem år.

Därefter kommer vi att anmäla besökande bröder till utrikesavdelningen på SFMO som tar kontakt med den skotska storlogen angående vårt besök.

Robert Burns födelsehus och ett magnifikt Burnsmuseum finns på nära håll i Alloway .Foto:Håkan Wasén
Robert Burns födelsehus och ett magnifikt Burnsmuseum finns på nära håll i Alloway. Foto:Håkan Wasén

I första hand vill vi nu få in ”skarpa intresseanmälningar ” så att vi vet säkert att vi blir några bröder som besöker Skottland.

Det finns dock ett tak för hur många vi kan bli på logerna(lokalerna är mindre än hos oss ) och därför kan de vara bra att anmäla sig tidigt.

Mer information kommer i Fyran.

Så kolla Ert semesterscheman och hör av Er senast 8 maj. Ett tips för Er som vill åka med!

Det kan vara en bra idé att ta kontakt med logens sekreterare och beställa frimurarpass redan nu.(OBS ett passfoto krävs)

Arbetsgruppen för Skottlandsresan

Patrik Larsson, larsson99@hotmail.com, Jörgen Moldvik,jorgen.moldvik@telia.com , Håkan Wasén, hakan.wasen@outlook.com, och Lars Wittheden,lars@wittheden.se.