Magnus Fransson gör en Lindberg

Magnus Fransson, Orion
Magnus Fransson, Orion i Oskarshamn, ska genomföra en Iron Butt den 20:e maj.

Vår broder Magnus Fransson, skattmästare i Orion, är flitig MC-åkare och medlem i ”Rasslande Kedjan”. Här följer ett reportage och bilder från årets MC-mässa i Stockholm, som vi fått lov att använda från tidningen MC-Folket. 

Svenskbyggd DS (David Senning) från 1926.

Den 20:e maj startar Magnus Fransson från Oskarshamn på sin hoj ”Spirit of Hultsfred” till minne av Charles Lindberg som flög över Atlanten för 90 år sedan. Han ska ta sig ner till Paris på mindre än 24 timmar för att göra en Iron Butt, alltså avverka minst 1000 miles, 1609 kilometer på mindre än 24 timmar och komma fram på samma dag som Lindberg landade efter att ha korsat Atlanten. Hojen är en svenskbyggd DS från 1926 med en MAG-motor på 750 kubik. DS står för tillverkaren David Senning som byggde hojar i Dalarna mellan 1922 och 1928.

– Jag brinner för att göra något som ingen annan gjort tidigare. Lindbergs plan var ju döpt efter den sponsorn han hade så då har vi döpt hojen jag ska åka på på samma sätt, säger Fransson.

Fransson planerar att starta från Circle K i Oskarhamn på förmiddagen den 20:e maj och sedan väntar alltså minst 1609 kilometer innan han väntas vara framme i Paris. Självklart ska han köra i tidstypiska kläder.

DS med en MAG-motor på 750 kubik.

– Den största utmaningen blir väl att få hojen att hålla ihop. Vi har precis tillverkat nya vevstakar och det var väl bra att dessa gick sönder innan jag hade kommit iväg så vi har koll på det. Om jag marschar 85 kilometer i timmen och har ett snitt på 80 kilometer i timmen så har jag fyra timmar kvar till att exempelvis gå på toaletten och käka lite, säger Fransson.

Förra gången han körde en Iron Butt så var det på en veteranare från 1942. Vi håller tummarna för att det funkar även denna gång.