Excercismöda och gemenskap på ÖPL:s högtidsdag

Vad gör man en vanlig lördag i Linköping? Handlar. Slappar framför TV:n och Ryder Cup  eller jobbar i trädgården. Jag valde högtidsdag i grad VIII på Östgöta Provinsialloge?

Tänk att få slippa städa garaget och efter massa jobb för att laga en trasig bil, bara få koppla av i loge.

Vår provinsialmästare Peter Granstam hade bjudit in Ordens stormästare Anders Strömberg och det innebar övningar man inte varit med om sedan rekryten. Foto: Håkan Wasén
Vår provinsialmästare Peter Granstam hade bjudit in Ordens stormästare Anders Strömberg och det innebar övningar man inte varit med om sedan rekryten. Foto: Håkan Wasén

Koppla av var nog inte rätta ordet. Kanske det skulle vara kul att få vara med om att eskortera dagens hedersgäst, Ordens Stormästare Anders Strömberg. Jag föll för frestelsen att pröva något jag inte gjort och anmälde mig som frivillig att delta i några faser av ritualen.

Vad jag skulle göra?
Naturligtvis går den senare frågan inte att besvara offentligt men så mycket kan avslöjas att det stundtals kändes som att stå på gamla T 1:s kaserngård i Linköping och träna exercis för första gången.

Nu gjorde jag väl fel!
Krångligt men samtidigt roligt och efter ett par övningspass var man nog övertygad om att allt gjordes på rätt sätt. Men när det blir skarpt läge är det så mycket oförutsett som händer och tankarna snurrar i huvudet ”Vad gör jag nu?” Eller ”Nu gjorde jag väl fel?.

Träningen fick sin belöning för visst kände man sig stolt att få tåga in i ett fullsatt logerum med Stormästaren .

Hans Åke Tilly gladdes över att ha tilldelats prins Bertils frimurarmedalj. Foto: Håkan Wasén
Hans Åke Tilly gladdes över att ha tilldelats prins Bertils frimurarmedalj. Foto: Håkan Wasén

Och årets högtidstal av Gerhard Wennerström, ordförande mästare i S:t Jacob, som berörde oss alla när han fick oss att tänka på det fruktansvärda som händer i Syrien och staden Aleppo. Det brände till och man såg att han lyckats fånga in alla med sitt tal.

En högtidsdag är alltid innehållsrik och extra högtidligt när det delas ut förtjänsttecken som, bl.a. till brodern Hans Åke Tilly som fick prins Bertils frimurarmedalj för sitt arbete med att etablera den nya S:t Johanneslogen Concordia i nya lokaler i Eksjös gamla garnison. Jan Löttiger och Kenneth Fornell, Västervik och Ulf Lindstrand Vetlanda, belönades  för sitt frimureriska arbete genom att tilldelas ÖPL:s förtjänstmedalj.

Gerhards tal berörde
En viktig del av högtidsdagen var också brödragemenskapen.

Att äta brödramåltid, full middag, dagtid, klockan 14 istället för kvällstid kändes lite ovant men ändå bekvämt. Renkött och lax slank ner i en sugande mage.

Håkan Andersson och Stanley Berg från Göteborg ångrade inte besöket i Linköping utan trivdes bra i mötet med Linköpingsbröderna. Foto: Håkan Wasén
Håkan Andersson och Stanley Berg från Göteborg ångrade inte besöket i Linköping utan trivdes bra i mötet med Linköpingsbröderna. Foto: Håkan Wasén

Anders Strömberg berömde i sitt tal fjärde fördelningen för sitt arbete bl.a. etablering av de nya Johanneslogerna Concordia i Eksjö och De Tre Axen i Vetlanda. Men han uppmanade också till, en kraftsamling i arbetet på omtanke om våra bröder.Men det som bjöds till bords var framförallt intressanta samtal med bordsbröderna. Allt från hur man skulle få fler att bidra till webbtidningen Fyran till hur man skall, se till vi inte tappar bröder. Och så måste det tas bilder. Som Fyran-redaktör måste jag erkänna att det är svårt när bilder inte kan tas i logen utan bara vid en måltid. Det kan bli lite enahanda. Men den här gången gick det lätt eftersom trivseln i brödernas ansikten gjorde bilderna bra, tyckte jag iallafall.

Kraftsamling kring inre barmhärtighet

-Vi måste kraftsamla för den interna barmhärtigheten sade Ordens Stormästare Anders Strömberg i sitt tal till bröderna. Foto: Håkan Wasén
-Vi måste kraftsamla för den interna barmhärtigheten sade Ordens Stormästare Anders Strömberg i sitt tal till bröderna. Foto: Håkan Wasén

– Vi måste ju se till den inre barmhärtigheten också, sade han till mig. Men det fanns också rum för lite intressant ”man-mot man snack” med bl.a. Anders Strömberg som satt sitt fokus på arbetet att motverka att bröder lämnar frimureriet. Och han återkom till vad han sagt i sitt officiella tal.

– Att vi är måna om våra bröder. Höra efter hur de mår. Hur har de det med ekonomin? Kan vi hjälpa dem som har det svårt? Helt enkelt att bry sig om dem, det är mycket viktigt.

Stormästaren deltar varje år ett 70-tal loger men det är inte tröttsamt tvärtom.

– Man får uppleva så mycket olika saker. Att en loge med kanske inte så bra lokalförutsättningar ändå löser det på ett bra sätt. Och att se hur det var hos Er idag. Här var det flyt över logen. Det märktes att Ni övat och övning ger resultat.

Flyt över logen
De orden fick undertecknad att sträcka lite på sig å egna och medgående bröders vägnar.

Så ebbade sakta högtidsdagen ut och på vägen hem i bilen förundrades man över att det alltid blir mycket bättre än man tror när man går på en loge.

Text och foto: Håkan Wasén